Sportlovs pimpelfiske med Ekoturen...


Ekotur-bussen vid Dalbyviken i Slätbaken.

Torsdagen den 19 februari, under sportlovsveckan, åkte jag ock min dotter Emma med Ekoturen, en buss som används vid diverse fältstudier ute i naturen, på ett pimpelfiskeäventyr till Dalbyviken, som ligger i Slätbaken.

Efter sedvanlig upphämtning vid gamla busstationen i Norrköping samt upplockning av förväntansfulla sportlovslediga från diverse fritidsgårdar kom vi fram till platsen där vinterfisket skulle äga rum...Väl framme  så möttes vi av en fotograf, som var där för att ta några bilder från sportlovsaktiviteter. Senare under dagen kom även reporter Lovisa ut från SR som är på upptäcksfärd av så många sportlovsaktiviteter som hon hinner med. Mer om hennes intervju från pimpeltävlingen kan du höra om längre ner i inlägget.

Vi hade med två mer erfarna pimpelfiskare med lokalkännedom. Vi fick tips om grund där abborrarna förmodas stå och vänta...Men innan det begavs ut på isen så fick samtliga hjälp till att få fram all behövlig material till "baslägret" vid badplatsen. Vidare fick var det noga med att alla som skulle ut på isen hade isdubbar som sig bör gammal som ung...


En liten gromulen dag utöver badplatsen, Dalbyviken och Slätbaken

Emma och jag borrade upp våra första hål vid det första grundet vid udden efter ca 1 km. Isen på plats var ca 15 cm. Annars var det en relativt gråmulen dag, ca 4-5 minusgrader ock lite vind på det...kanske inte de bästa förutsättningarna för vinterfisket....


Emma sittande på sin nytillverkade skrylla pimplande med en varm kopp choklad i högsta "hugg"

Efter ett antal borrade hål, med intervall på 10-15 min samt byten av olika typer av beten såsom vertikal pirk, balans pirk samt blänken med liten tafs med maggot lyckades vi inte överlista aborrarna. Det var likadant för de övriga. Det var några grabbar som fick upp någon nors och strömming, men det var allt. Jag personligen hade två hugg som jag missade kroka dit på. Bestämde mig för att byta till mindre krokar än stlk 10 ifall det behövdes för att få upp dessa dagisborrar som tydligen fanns på platsen.

Klockan gick över att bli eftermiddag och några gick in mot "baslägret" för att ordna med vedeldningen. Barnen fick hjälpa till att hugga och tälja veden samt tända brasan utan tändare eller tändsticka...Den andra gruppen gick vidare längre ut mot det andra grundet. Emma och jag bestämde oss för att stanna kvar och fortsätta prova lyckan vid grundet / udden vi befann oss vid utan någon större framgång.

Vid ett-tiden gick vi in mot land för att grilla oss en varm korv med tillhörande oboy / kaffe i väntan på att de övriga skulle komma in och prisutdelning för den vinnande fiskefångsten.


Emma njuter av en varm korv med bröd vid Dalbyvikens badstrand.

När väl den andra gruppen, som tog sig till det andra grundet längre ut, kom tillbaka fick vi reda på att de fann rejält med aborrar där ute. Där var toppen på grundet ca 2 m och de hade tydligen fått 5 mindre abborrar på vardera två borrade hål. En plats att komma ihåg till nästa gång med andra ord.

Klockan började dra sig mot två på eftermiddagen och det var snart dags för hemfärd, Men innan det så var det dags för prisutdelning i fisketävlingen om största / mesta fångsten...


Samling vid prisutdelningen...


Filip och Viktor är glada vinnare på en delad första plats för sina fångster

Länk till intervjun med Lovisa från Sveriges Radio Östergötland - Förmiddagsradion som sändes under fredagsförmiddagen dagen efter pimpelfisket:

Intervju från pimpeltävlingen på Vikbolandet

Sammanfattningsvis kan man bara nämna att vi borde vara glada över att  ha tillgång till Ekoturen, bussen som arrangeras av Studiefrämjandet och chauffören / biologen Anette. Vidare till de pimpelfiskare med lokalkännedom som kunde bidra med sin kunskap och erfarenthet om pimpelfisket lokalt samt med inriktning abborre till barnen och medföljande vuxna på ett bra sätt.

Jag skulle dock vilja ha sett / hört lite vett och etikett samt fiskeetik i ex bussen på vägen ut mot fiskeplatsen. Framförallt för barnen...information om isar i stort, ex riskabla isar där man borde vara försiktig (vass, råk, brygga, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn) samt om fisketik om fångad fisk, återsättning av fisk etc.

Sedan går det ju inte göra något åt vädret....det är ju som det är....Det är ju bara skönt att komma ut i naturen tillsammans med sina barn under sportlovsveckan om man får den möjlighteten...Och efter denna utflykt blir det säkert inte den enda gången vi besöker samma plats (fast längre ut mot det andra grundet) eller för pimpelfiske på annan plats tillsammans med Emma och / eller med resten av familjen nu när vi även tillverkat varsin skrylla under sportlovsveckan. Fundrerar faktiskt på om Emma och jag ska fråga / prova isdubbarna på badhuset i Norrköping om de nu har de där flytvakarna kvar som vi använde när jag var barn. Sedan finns det ju möjlighet att pimpelfiska i tex Stuggölen efter regnbåge så länge nu isen är bra vill säga och till att flugfiskevåren tar vid...

Andra inlägg om utflykter med Ekoturen:

Fältstudier vid Getåravinen i Kolmården

Ekoturbussen till Marmorbruket

Skitvinterfiske på Er!!!

/Ripa


Kommentarer
Postat av: Anonym

Underbar dag. RIKTIGT bra att det finns sådana här aktiviteter för barn. Synd på fisket bara. Tror ni får haka på mig en sväng på isen ;-)



Mvh Magnus

2009-02-21 @ 12:34:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0