Flugfiske vid Bodaviken...

Lördagen den 31 januari blev månadens sista fisketur...

Kom tidigt ut till Bodaviken för en flugfisketur för att försöka få upp den där havsöringen som jag så innerligt vill få upp på helst på mina eget bundna flugor.

Det var en mulen dag, Nollgradigt och nordostliga vindar 4-7 m/s. Kanske inte de bästa förutsättningarna, men vad spelar det för roll. Det är bara att passa på när man får möjlighet till det! Provade på samtliga tre platserna...utan något direkt hugg eller fångst.

Ock sälen låg kvar!!! Fast denna gång iputtad i vattnet, halvt flytande över vattenytan. Fastbunden i ett rep som var knuten i ett av rören till sommarbryggorna. Att ingen sett till att kadavert forslats bort är för mig en gåta. Framförallt när djur som fåglar har gett sig på huvudet så det var blodigt. När jag var där så kom barn cyklande förbi, tittade och petade på sälen som låg och flöt där intill strandkanten. Man kunde känna en svag doft av ruttet när man gick förbi. Ock tur är väl att det ska bli kallare!!! Undrar bara hur det ska börja lukta annars. Det borde faktiskt åtminstone finnas ett intresse för markägarna och Bodavikens camping att sälen borde tas bort....Och vad säger kommunens övervakning över badplatser?! Gäller det bara under badsäsong?! Inte hur vattnet i området påverkas av ett kadaver under våren där många vuxna, barn och hundar rör sig omkring.

Använde endast sk boobies, 1-2 cm, som flugor. Detta i kombination med immidiatelina och kort tafs. Kan då fiska väldigt sakta och stilla, men flytande om så behövdes. Mönstermässigt mest som brukar vara vanligt vid klart vatten och mulet väder (mörkare grön/gul och diskret grön). Provade givetvis en del annat i färgväg när det inte ville sig.

Vattentemperaturen låg inledningsvis på 0,5 grader och innan jag åkte hem vid 16 låg temperaturen på 1,2 grader.
Under den senare eftermiddagen såg jag ett plask lite längre bort, som senare uppenbarade sig halvägs närmre åt mitt håll. Trots att jag hade kylkänningar i fötterna och fingrarna fick jag en ytterligare kick och rusning i blodet i hopp om att försöka kroka vad det nu var....men tyvärr inget napp denna gång heller.

En annan flugfiskare hade tydligen fått en skaplig blänkare, som han tog med sig hem. Han nämnde att det fanns fler vid platsen där han tog sin fångst, fast man behövde nog vada ut försiktigt....Flugfiskade mig sakta men säkert fram till utpekad plats och gnatade på ett bra tag utan något resultat...Antingen så hade jag skrämt iväg dem eller så ville de inte ha mina flugor....Såg att personen jag tidigare nämnde tog in sina flugor väldigt sakta...Undrar bara vad han hade för flugor?!?!?

Det blir nog en tur igen under helgen om två veckor....om inte förr och förhoppningsvis med mildare prognoser än förutspått av SMHI. Man kanske inte ska ha några större förhoppningar om flug- och vadarfiske framöver....Vi är ju snart dock inne i årets värsta vintermånad med årets kallaste vattentemperatur...det var ju bara 0,4 grader under förmiddagen idag. Och jag kan ju bara säga att den stora kaffetermosen och termosen med två korvar ärtsoppa samt raska promenader för att få upp blodcirkulationen gick åt i vattenkylan.

Tack för mig!

/Ripa

Upprörd!!!

Är detta grymt eller ?!?!?!?Detta är en stor säl på uppskattningsvis 250-300 kg som hittades av en sportfiskare flytande bara några hundra meter ut från Bodavikens stranden. Den var skjuten i huvudet och sannolikt slagen i huvudet.... :-(Vad har egentligen denna säl gjort mer än att överleva...att livnära sig av vad som enbart kan ges av vattnet från exempelvis Bråviken. Ok, sälarna kanske äter en hel del fisk och kanske även ger sig på yrkesfiskares redskap. Men vi ska ju ha klart för sig att en säl inte har några val än att just jaga fisk antigen på ett normalt sätt eller ett enklare sätt som oftast människan själv ordnat med.Magnus Uhr, som hittade sälen på sin väg ut i sin havskajak på aborre- och öringsfiske, finner inte ord för en sådan grym handling av ett så ovanligt vattendjur här i Bråviken. Inte nog med det. Magnus har vid sina ensamma turer i Bråviken ofta haft ett sällskap av sälen. Om det visar sig vara just denna säl så kommer det saknas ett inslag i själva äventyret att ge sig ut på framtida turer med havskajaken utanför Bodaviken.

Ock hur tror ni mina barn reagerade därhemma när de som vanligt frågade mig hur fiskedagen varit. Ock att jag då nämnde om sälen som bogserats in till land och som synes hade blivit skjuten i huvudet...Mördad menar du? Ja, så kan man också säga. Det blev många frågor att svara på och förklara för de ledsna och gråtande barnen. Och den sedvanliga bildvisningen som de brukar vilja se blev inte av förrän jag tagit bort de känsliga bilderna. Denna kväll blev den svåraste som förälder att förklara efter den där gången när en bekant hade kört över och dödat "bambi". Då kunde man förklara att det hade varit en olyckshändelse och att den riktiga bambi lever. I detta fallet med sälen så var det inte någon olyckehändelse. Ock är det är det den där närgångna sälen som gjort Magnus bekantskap på sina havskajaksturer så är det den "riktiga" sälen som Magnus och säkert många fler kommer att sakna som fått chansen njuta av ett så ståtligt djur.

Polisen kom till platsen och en polisanmälan om jaktbrott har gjorts.

Magnus uppskattar att sälen blivit skjuten för 2-3 dagar sedan. Kan ju bara hoppas på att den som skjutit sälen träder fram och förklar sig (om skyddsjakt så är det ju inget att dölja?!) eller om det finns någon som har hört en knall under veckan som gått och kanske även vet med sig vem det kan vara som gjort det.

Eller, vad säger man när man får höra sin dotter¨på 9 år säga: "Man inte rätt att "mörda" något djur. Tänk att man kan förändra sig så när man blir vuxen. Speciellt om man som människa har så många andra alternativ att välja jämfört med sälen som enbart jagar fisk för att kunna leva för dagen." Ja, vad säger man efter det?!

/Ripa

Flug- och spinnfiske vid Bodaviken...

Söndagen den 25 januari 2009 bar det iväg på en heldagsfisketur utmed Bråvikens norra sida.

Kom iväg relativt tidigt efter frukost. Vädret var kanske inte det bästa var min första tanke. Mulet väder, 1-3 grader, och så gott som vindstilla. Jag hade räknat med att få åka ut en bit längre ut denna gång mot Djupvik eller till och med Kovikarna efter att ha tagit del av information om att bråviken börjat bli isbelagt vid Bodaviken.

När jag svängde av motorvägen och mot strandvägen såg jag att dimman låg över Bråviken....Jaha, tänkte jag.det är väl bara att vända....vindstill och dimmigt!!! Inget vidare havsöringsväder, tänkte jag. Min första tanke när jag åkt utmed Bråviken ett tag var att isen var rejält blöt ovanpå efter det senaste regnande. Men det visade sig vara en synvilla. Isen var som bortblåst efter den senaste tidens blåsväder och Bråviken låg nu stilla som en spegel.

Väl framme vid Bodaviken var jag ensam förutom några flanörer samt ytterligare en sportfiskare, som hade gjort ett mer annorlunda fynd bara ett par hundra meter ut från bodavikens strand.

Passade på att flugfiska för första gången detta år med full vadutrustning. Snacka om man känner sig som en michelingubbe med alla dessa värmande underkläder....


Provade för dagen några av mina nybundna magnus, vit räkimitation (efter ett tips), samt några bobbeys,,,,Tekniken flugfiskemässigt var lite ringrostig...men efter att ha svingat ett tag kom man in i den rätta timingen...


Spinnfiskade även en del med wickeys och gälla färger då vattnet var lite grumligt efter den senaste dagens kraftiga pålandsvind.

Det blev ingen havsöring denna gång heller...Vare sig det var en bra eller dålig dag för öringsfiske...Men skam den som ger sig...
Bilden är tagen från Fagervik mot Bodaviken.


Ser redan fram emot att åka ut och prova fångstlyckan inom kort innan isen lägger sig igen....

/Ripa


Bodaviken och drivis...

Planerade att vara ute på ett par timmars eftermiddagsfiske söndagen den 18 januari...

På vägen ut var det ca 1 gra i luften, blåsigt och en inbjudande pålandsvind från sydost in mot den norra sidan av bråviken och bodaviken var det tänkt...

Väl framme vid bodavikens strand låg det fullt med drivis i viken och det långt ut På sidorna om viken låg det ca 5 meter drivis utmed kuststräckan mot rutchbanan. Det så bättre ut bortom den blåa lyftkranen. Ock kanske skulle man kunna ha fiskat från bryggan vid kolmårdsbäckmynningen...Nej, det blev till att lägga undan utrustningen och ta sig en värmade kopp kaffe och ta med kameran ner för att ta lite bilder istället...

På vägen ut såg jag att piren och bryggan vid Svintunaån såg bra ut...Där var det endast drivis en-två meter från kanten / bryggan. Det blev knappt en timmes fiske från den något lutande bryttan utmed drivisen och åmynningen innan drivisen flyttat sig hitåt och kast ut på öppet vatten blev bara mindre.Hade ett möjligt hugg ute på öppet vatten 10 meter ut från drivisen med en grönvit ytgående Wickey. Tro mig det värmde en kort stund i den annars bistra vinden.

På vägen hem utmed strandvägen kunde man se större isflak vid Sjövik och mer fast in en bit därifrån. På isen kunde man se både windsurfare på is, pimpelfiskare och de som allmänt promenerade på isen.

Hoppas att tillfällena för flugfiske med vadarutrustningen kommar att bli möjlig utan drivis nu när vi sakta men säkert börjar närma oss årets kallaste vattentemperatur...nämligen i februari.

/Ripa

Fisketillfälle med förutsättningar...

Passade på att ta mig en snabb tur till norra Bråviken och Bodaviken under eftermiddagen...Frugan jobbar helg och under lördagen arbetade hon delad tur (7-12, 16-21)) vilket innebär ett tillfälle för att komma ifrån familj och barn och ut och fiska efter den där efterlängtade havsöringen...Det blev inte mer än ca 1 timmes effektiv fiske...Hade gärna stannat kvar längre (hela dagen faktiskt!!!)...

Det var bra förutsättningar för bra fiske...sydvästlig vind, 8-9 m/s, mulet och ca 4 plusgrader. Blåste på skapligt mot udden med rutchbanan. Lite lugnare vid badplatsen...

På plats var det lite mindre drivis här och var en bit ut. Annars fanns det ingen is utmed kanterna. Den is jag såg på väg ut till platsen började i höjd med Stenskär.

Ett par flugfiskare ute när jag kom ner. Passade på att fiska av till höger om badplatsen och runt bodaviksudde. Spinnfiskade med Wickey och Toby

Ingen fisk, men efterlängtat fisketillfälle när sådana ges...

Ser fram emot att det snart blir tillfällen med bra förutsättningar och då med flugfiske- och vadarutrustningen.

/Ripa

Årets första fisketur 2000...

Åkte ut en sväng till Bråvikens norra sida för att se hur det var med istäcket och fiska efter havsöring...

Det hade hunnit bli eftermiddag när jag kom ut...Tunn is låg längst in i Bråviken mellan Åby infarten och Getå.

Vid Bodavikens badplats låg det lite is på skuggsidan samt lite tunna mindre isflak, som inte ställde till några större besvär. Annars låg vattnet öppet och inbjudande för årets första fiske...Det blev lite kastfiske med lätta Toby och Wickey i ljusa färger. Dock utan det minsta hugg...

Vädermässigt var det några minusgrader, västlig svag vind. Inte det bästa men ändå en skön fiskestund så här efter allt vad jul- och nyårshelg innebär.

Fortsatte vidare att fiska utmed kusten mot Marmorbruket tyvärr utan fångst men med minnen och bilder efter en efterlängtad fiskedag så här i tider av ledighet och andra förutsättningar för att ge sig ut blivit möjliga...

Förhoppningsvis blir det fler tillfällen innan det åter är dags att börja arbeta igen och tillvaron återgår till vardagliga rutiner...Då kanske även längre ut mot Djupvik och vidare...

Trots att jag inte fick något just idag så hörde jag av ett par andra att någon flugfiskare fått upp en öring vid utloppet av Kolmårdsbäcken...Det fanns annars två - tre andra par fiskare som provade fiskelyckan denna dag.

Det är ju så att fredningstiden vid de större bäckarna / åarna utmed norra bråviken är passerad från och med den 31 december 2008. Det innebär att det nu åter igen går att fiska närmre än 500 m från dess mynning.

Passar på att lägga ut en bild på "vintrig" solnedgång på andra sidan bråviken sedd från Marmorbruket.

Ock även om det ska bli 8 minusgrader i natt och fortsatt minusgrader kommande dagarna med visst inslag av snö så hoppas jag att isen inte får fäste riktigt än så att man kan ge sig ut med vadar- oh flugfiskeutrustningen för att åter igen Bobby-flugorna i jag på min första havsöring...

/Ripa


Näbbfisk...

Enligt en artikel från Aftonbladet har en person i Kina funnit en fisk med näbb !?!?

http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70875562_852__,00.html

Men visst, varför inte!!! Det finns ju redan idag näbbgädda och flygfisk... Så varför  skulle inte fiskar fortsätta att utvecklas ?! I detta fall var den troligtvis muterad på grund av föroreningar i vattnet.

God Fortsättning på det nya året - 2009, ett år som börjat bra vädermässigt för en som vill ge sig ut och (flug)fiska havsöring utmed Bråvikens norra sida

/Ripa

RSS 2.0