Fältstudier vid Getåravinen i Kolmården...

Under lördagen den 26 april följde jag och min dotter Emma med på en tur med Ekoturen, en buss för fältstudier, som arrangeras av Studiefrämjandet...

Vi började vår färd kl 10 från gamla busstationen i Norrköping. Efter lite information om Ekoturbussen och dagens aktivitet delades vi 21 deltagare in i två lag. Emma och jag om med i A-laget...

image129

Väl framme vid Getåravinen hjälptes vi åt att bära ned utrustning såsom håvar, vattenbägare, pincetter, lubbbägare samt divere litteratur ned mot bäcken.

image130

Grupp A, dvs bla Emma och jag, började med att samla in organismer från bäcken genom att med håvarna skrapa av stenar och stockar under ytan på bäcken. Om vi håvade in något så skulle vi försiktigt ta upp dem med pincetten och lägga dem i vattenbägaren. Vi fick en hel del insamlat under vår korta tid för insamling av bäckens varelser.

image137

När vår tid för insamling var över och tid för fika medans den andra gruppen fck tid för insamling...

Efter en välförtjänt fika i det fina vädret var det dags för vår grupp att använda Ekotur-bussens labratorium för att närmare beskåda våran fångst. Det visade sig senare finnas gott om sötvattensmärlor i bäcken (på bild ovan i vattenbägare). Vidare fann vår grupp en bäckslända som var nära att utveckla sina vingar, en harkrankslarv samt en smutsvatten-harkrankslarv. På bilden nedan och dess nedre högra hörn syns en skärmbild på bäcksländans huvud.

image138


Bild nedan från faktabok: Sötvattensmärla. Dessa fanns det gott om i Getåbäcken i varierande storlek.

image139

Bild nedan från faktabok: Larv av stor Harkrank. Använder tydligen den stjärnformade delen till att hålla sig fast i sten och stock.

image141


Bild ovan från faktabok: Smutsvatten-harkrankslarv. Identifierade vår grupps exemplar med det långa sprötet och de två mindre i bakänden samt det svarta huvudet. Det var den längre varelsen vi hittade denna dag...Fick även info om att denna andas med detta långa spröt ovan vattenytan.

image142

Efter en mycket intressant och lärorik stund i bussens labratorium avslutade vår grupp dagen med en liten tipspromenad utmed bäcken. Frågorna handlade mestadels om historiken kring Getå, ravinen och om växter och djur i och utmed bäcken. De fångade varelserna från bäcken släpptes åter tillbaka innan det var dags för oss att packa ihop och bege oss hemåt igen.

image136

Tack Studiefrrämjandet och Tekniska kontoret i Norrköping (som finansierade arrangemanget) för en lyckad och lärorik fältstudie tur till Getåravinen. Emma och jag ser redan nu fram emot nästa tur till en av kolmårdsskogarnas insjöar för att göra liknande fältstudier om vad som finns där...närmare bestämt lördagen den 14 juni...

/Ripa med dotter Emma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0