Koka och lägga in braxen i gele...

Ikväll blir det att koka in braxen och lägga in den i gele på gammaldags vis...

Braxen ska under lördagen serveras med kokt dillpotatis och sötsur grädde smaksatt med pepparot alterntivt pepparotsgräddfil....

Här nedan kommer receptet:

4 portioner

1 Brax på 2 kg
4 msk ättika
4 msk salt
15 vitpepparkorn
1 liter vatten

Gelatin
1blad/dl fiskspad
(ett par äggvitor och äggskal)


Ju större braxen är ju finare och fetare är den. Den fjällas, rensas och gällarna tas bort. Huvudet ska vara kvar. Dels anser många att det är det finaste på fisken braxentungan!), dels innehåller huvudet mycket gelatinämne. Fisken skärs i bitar och dessa gnids in med hälften av saltet som får ligga i någon timme. Om fisken kokas genast med allt saltet - blir spadet för salt och lämpar sig då inte för gele' utan måste spädas ut.

Bitarna kokas sedan med kryddorna och vattnet. Koka långsamt upp och skumma. Sjud i ca 20 min. Bitarna tas upp och spadet silas. Uppvärms sedan med gelatin som först legat i några min i kallt vatten och ev. äggskal o äggvita för att få geelet klarare. Silas sedan över fiskbitarna och får stelna. Rätten serveras med sötsur pepparrotsgrädde eller gräddfil med pepparrot och ev. lite socker eller lite vinättika, socker och grädde

Källa för recept: www.svenskfisk.se

Gammelmorfar på landet kommer säkert att äta den med förtjusning då det var en rätt som hans fru tidigare gjorde...
Hoppas givetvis att barnen och de övriga på det kombinerade grill- / kräftskivan låter sig smaka av den lokalt fångade och tillagade braxen.

Bidrar senare med bilder mm

/Ripa


Kommentarer
Postat av: Ripa

Hejsvejs...



Att tillaga enligt receptet gick bra förutom att få gelespadet klarare med äggvita och -skal...gav upp efter två st...blev grumligare än tidigaer...



Vidare hade jag inget msk mått i måttsatsen, men efter att ha kollat upp i kokboken kunde jag konstatera att det gick 3 tsk på 1 msk (5 ml respektive 15 ml)...



Smakade annars bra med pepparotsgrädde / gräddfilen och egenproducerad dillkokt potatis...



Fast fick inte ha lägga braxhuvudet i gelen för svärfar fast gammelmorfar nämnde att hans farfar alltid tog åt sig just denna del av inläggningen...



/Ripa

2009-08-03 @ 13:00:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0