Koka och lägga in braxen i gele...

Ikväll blir det att koka in braxen och lägga in den i gele på gammaldags vis...

Braxen ska under lördagen serveras med kokt dillpotatis och sötsur grädde smaksatt med pepparot alterntivt pepparotsgräddfil....

Här nedan kommer receptet:

4 portioner

1 Brax på 2 kg
4 msk ättika
4 msk salt
15 vitpepparkorn
1 liter vatten

Gelatin
1blad/dl fiskspad
(ett par äggvitor och äggskal)


Ju större braxen är ju finare och fetare är den. Den fjällas, rensas och gällarna tas bort. Huvudet ska vara kvar. Dels anser många att det är det finaste på fisken braxentungan!), dels innehåller huvudet mycket gelatinämne. Fisken skärs i bitar och dessa gnids in med hälften av saltet som får ligga i någon timme. Om fisken kokas genast med allt saltet - blir spadet för salt och lämpar sig då inte för gele' utan måste spädas ut.

Bitarna kokas sedan med kryddorna och vattnet. Koka långsamt upp och skumma. Sjud i ca 20 min. Bitarna tas upp och spadet silas. Uppvärms sedan med gelatin som först legat i några min i kallt vatten och ev. äggskal o äggvita för att få geelet klarare. Silas sedan över fiskbitarna och får stelna. Rätten serveras med sötsur pepparrotsgrädde eller gräddfil med pepparrot och ev. lite socker eller lite vinättika, socker och grädde

Källa för recept: www.svenskfisk.se

Gammelmorfar på landet kommer säkert att äta den med förtjusning då det var en rätt som hans fru tidigare gjorde...
Hoppas givetvis att barnen och de övriga på det kombinerade grill- / kräftskivan låter sig smaka av den lokalt fångade och tillagade braxen.

Bidrar senare med bilder mm

/Ripa


En aptitretare efter äventyret i Glomma, Norge...





Lägger ut en liten aptitretare efter fiskeäventyret utmed Glomma i höjd med Os och Nöros, Norge...

Harren låg på 45 cm och 8-9 hekto,

Abborren på 36 cm och dryga kilot bjöd på mer motstånd på just denna plats lugna strömmande vatten...

Lägger ut mer senare när man kommer hem från landet till stan och möjligheten till uppkoppling på frititden...

Skitfiske var ni nu väljer att doppa flugan!

/Ripa

Mindre än 10 timmar....

Snart bär det av till Norge, Röste Camping & Hytte och strömmande vatten i Glomma...

Allt är packat och klart...hoppas bara att vi själva får plats i bilarna efter att vi stuvat in packningen....

Hinner nog binda några potentiella flugor samt rigga utrustningen innan man går och lägger sig....tillsammans med en wiskey kanske...

För det första man vill göra när man kommer fram på måndags kvällen är ju att blöta de första flugorna, kanske lite natttfiske....ja efter att man fått in och ordnat med stugorna....

Skitfiske på Er var ni nu än blöter flugan!!!

Ha de!

/Ripa

Snart bär det av....



till Norge med fiskeföreningen till Röste camping och Hytte, vilket kommer bli vårt basläger för en vecka (30) flug- / fiske efter framförallt Harr i norges största älv Glomma.

Själva utgångspunkten är 2 km norr om stugorna vi hyrt för fyra nätter mellan måndag och fredag.. Däremellan blir det en hel del fiske i Glomma, Nöros samt nära till Femudden...

Skitfiske!

Ripa

RSS 2.0