Risebo v 40 2007 - enbart fakta och reflektion...

Det saknas ord ... eller ... rättare sakt ... askul, spännande, "rofyllt", avkopplande, adrenalinkick, superskönt, kyligt, varmt, färgglatt, spegelblankt, stjärnhimmel, vindstilla, svag vind, efterlängtad fångst, missade mothugg, rusningar, rökt fisk, god mat med gott sällskap m.m.

Ja, det var en kortfattad variant av en utomordentligt och välbehövd tvådagars flugfiskehöst vid Risebo. Helt otroligt att återigen kunna matcha in en sådan fullpoängare till vistelse vid dessa sjöar / gölar.

Hur var det då och vad gick hem? Detta och lite reflektion kring tidgare inlägg om förberedelse inför dessa härliga dagar mitt i veckan i vecka 40 år 2007...

Att åka till Risebo under en vardag istället för en helg är självklart bättre då man har sjöar, gölar och naturen mer för sig själv...det var under dessa två dagar 3 par utöver oss. Men då området är stort så får man den rätta känslan av avkoppling, rörlighet och valfrihet kring vattnen....

Satt uppe till 23:30 tisdag natt och hade då planerat färdigt, handlat in det nödvändiga och satt som uppesittardagen före julafton och flugbindade de sista hoppingivande flugorna i olika färger och storlekar...04:45 skulle jag bli hämtad och väckarklockan stod på 03:45 för att hinna packa ner det sista, äta en ordentlig frukost och en uppigande kopp kaffe.

Det är en speciell känsla att komma till Risebo och en sjö när det är mörkt...sätta på sig pannlampan och ta sig en kopp och höra att sjön vaknar...Vi började vid Stengöl som vi brukar...strax innan passerade en älg, vilket spädde på adrenalinen ytterligare...Stugorna vid Risebo var uppbokade och då mycket av jägare som gärna skulle vilja sitta pass just då...

Vi var och fiskade i Stengöl, Stora Sarvgöl (kaffekoppen), Tingstads göl och Lofters göl (vilket var nytt vatten för mig). Övernattningen gjorde vi i en fyrbäddsstuga på Jönnesväg 5. En kanonstuga med det som var nödvändigt för vår vistelse samt med ett bra läge, grillplats samt knattedammen (nej, vi fiskade inte i den). För 500 kr per person inklusive 2 dagars fiskekort (värde 360 kr) är mycket prisvärt alternativ till att endast åka ner för en komprimerade fiskedag under hösten.

Vädret höll i sig enligt prognoserna. Det var molnigt med svag vind under onsdagsförmiddagen. Sedan uppklarnande på eftermiddagen och stjärnklart till kvällen / natten. Det bådade gått till en kall natt med risk för frost, vilket skulle kunna gynna vissa torrflugeimmitationer av insekter på morgonen / förmiddagen på torsdagen. Torsdagsmorgonen blev kylig och vindstilla med sol hela dagen. Temperaturen höll sig under dagarna kring 5-10 grader med en vattentemperatur mellan 9,5 och 12 grader.

Utsättningen i Stengöl v 37 märkte vi inte något av. Det var för oss lite lugnare i Stengöl. Fick visserligen en redig virvel vid "stocken" på en firre som visade intresse för min Muddler Minnow under tidig förmiddag på onsdagen.
Vi stötte på en fiske transport vid receptionen under torsdagen som gav oss information om att de hade satt ut fisk i "alla" sjöar. Enligt Risebos hemsida visade det sig senare denna dag vara i Stora Sarvgöl....vilket vårt team konstigt nog hade god fiskelycka vid.

Flugarsenalen jag provade på under dessa dagar var följande: "Vinterns sista hopp" (fick hugg, men missade mothugg i Tingstads göl), Muddler Minnow (intresserad fisk skapade rejäl virvel under flugan i Stengöl), Dog Nobblers (orange, svart, röd), Geting (gav en glupsk regnbåge på kilot i Lofters göl bortanför berget), fjädermyggspuppa / kläckare (för stora om man jämför de synliga på vattenytan i Tingstadsgöl - måste börja försöka binda med krok i stlk typ 22-24), knott, myra, rödmyra, bärfis, olive tångloppa, Wolly worm, rackelhane orange samt framgångsrika marabou Zonkers dels i enbart svart oc svart / orange zick zack kropp (förlorade tre sådana flugor vid tre olika tillfällen i Tingstads göl). En slet jag av i stridens hetta i under vattnet, en annan vid ett magnifikt hopp samt en trolig bamsing som inte visade sig något vid ytan utan cirklade kring båten i en halvcirkel på varieradne avstånd i sjöns östra del. Härliga rusningar och djupdykningar som kändes i det böjda spöet .Och efter en tid drog den sig in mot land och simmade under en stock!!! Vi försökte lirka fram den ett bra tag. Ock då ångrade jag att jag inte tog med mig min vadarutrustning...Det blev till att dra av linan och dra lärdom av händelsen...men vilken upplevelse...och tanken gäggar mig fortfarande - var den stor eller var det en lagom med mycket bra fenor - båda är givetvis lika intressanta!

Tyvärr fick jag inte med mina buskiga svarta / gröna gäddpoppers...de hade varit intressanta att prova i Stora Sarvgöl (kaffekoppen). Detta fiskevatten ställer en verkligen på prov. Har ännu inte fått något ur denna någon gång. Provade förutom torrflugor på fm även rejält buskig muddlerkropp  röd med kastkula för att komma ut bland vaken i mitten. Det  är en speciell göl. Risebos fångstrapporter visar på att det går att få upp fisk samt att ett utsläpp även gjorts i torsdags den 4 oktober.

Min Geting á la öronskydd visade sig framgångsrik..provade dessa olika varianter under fm båda dagarna. Det blev ett rejält hugg av en 1 kilos i Lofters göl under torsdagseftermiddagen. Vissa jag provade försvann den bakre svart / gula randen på. Det blir till att göra vissa förbättrade justeringar innan jag tänkte lägga ut en bindbeskrivning. Annars var det en geting i storlek med en jordgeting och endast en svart / gul randning med grizzly hackel som gick hem för regnbågens glupska käftar. Det var faktiskt bara 2-3 m från båten som det rejäla vaket kom. Det var mäktigt och faktiskt lite förvånande efter en del försök tidigare under dagarna.

Förutom att vi flugfiskade vid dessa fyra sjöars / gölars kastgator så hade vi två båtar, en vid Tingstads göl och en senare vid Lofters göl. Detta som kompensation till att en åra gått i båten vid Tingstads göl. Vi provade även lite mete med Powerbait maggots i Lofters göl utan resultat.

En sak är vi överens om...en tvådagars höstflugfiske i Risebo med stuga kommer att bli en tradition....kanske inte alltid med samma tur med väder och vind....men man kan ju alltid snacka om årey 2007 vid grillplatsen - det var året som kommer att bli svårslaget....året det saknas ord för!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0